Ökoiskola

2016. december 10-én Budapesten intézményünk is Ökoiskola címet vehetett át Tóth Ilonától, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettesétől. A 2016-os Ökoiskola Címpályázaton, a tavaszi és őszi fordulóban összesen 202 iskola nyújtotta be sikeres ökoiskola pályázatát.

Intézményünk első pályázóként részesült az elismerésben.

Iskolakert

Munkaterv 2016-2017

Ökoiskola-munkaterv

Fenntarthatósági témahét

2017. április 24-28. között intézményünk tanulói is bekapcsolódnak a Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahete munkájába. A fenntarthatósági témahét keretében ma a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban járt a 9.AB osztályunk. A rövid filmvetítés után játékos feladatokban vettek részt, majd “birtokba vették” a kiállított tárgyakat.

Madarak és fák napja

Május 10-én világszerte megemlékeznek a Madarak és fák napjáról. Így mi is.

Az aulában felállított paravánon kívül e jeles napra tanulmányi kirándulás formájában is gondoltunk.

A József Attila Gimnázium biológia tagozatos diákjai, valamint a Víz világnapi vetélkedőt megnyerő 10. E osztály tanulói, május 3-án Felsőtárkányra látogatottak.

Az 50 fős csoporttal 3 kísérő tanár tartott, akik e kirándulást megszervezték. A Nyugati  Kapu Oktató-és Látogató Központ,annak karszt és élővilágát bemutató múzeum, a Geológiai park megtekintését követően kisvonatra szálltunk és a Kő-Közi  tanösvény bejárásával zártuk a felsőtárkányi programot. A tanösvény mentén felállított tájékoztató táblák bemutatták a terület jellegzetes növény és állatvilágát. Mekkora örömöt jelentett az, amikor a tanítási órán tanult és megismert növényeket terepen felismertük!

Az időjárás is a kegyeibe fogadott bennünket, így hazafelé még megtekintettük Bélapátfalván az Apátságot és környékét.

Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni dr. Kósné Dargai Rita önkormányzati képviselőnek, aki anyagilag támogatta a tanulmányi utunkat az utazási költség fedezésével.

Heiling Jolán

Beszámoló 2016-2017

beszámolo-1617

Munkaterv 2017-2018

SKM_22719052206340

Geológiai verseny

2017.december 2-án rendezték meg a Vaskobak Megyei Középiskolás Geológia Verseny második, döntő fordulóját, ahol iskolánk 3 diákja Juhász Kristóf, Kóczián Szabolcs, Németh Gergő (10.AB tagjai) első helyezést ért el. Felkészítő tanáruk Vasas Attila.

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáruknak a szép eredményhez!

Természettudományos vetélkedőre vártuk az általános iskolás diákokat

2018. február 28-án tartottuk meg az az ózdi járás általános iskolásainak meghirdetett Természettudományos Vetélkedő döntőjét gimnáziumunkban. Az első félévben indult vetélkedőre 14 csapat jelentkezett a 2. forduló után 2-2 csapat jutott a döntőbe a borsodnádasdi Móra Ferenc Általános Iskolából és az ózdi Bolyki Tamás Általános Iskolából.

A döntőt iskolánk természettudományos Laboratóriumában (JAGLaB) tartottuk, ahol  9 feladatban mérkőztek meg a csapatok: főleg a biológia és a kémia témaköréből, teát is kellett kóstolniuk,de iskolánk névadójának egy versét is elemezték „biológus szemmel” (József Attila: Nyár).

Végül a bő 1 órás versenyt a Móra Ferenc Általános Iskola 1. csapata nyerte meg (tagjai: Jakab Janka, Mátyás Fanni, Molnár Sára)

Vetélkedőt jövőre is tartunk, az 5. és 6. osztályosok részére. A JAGLaB addig is várja a térség általános iskolás diákjait,

Vasas Attila

Természettudományos előadás a JAG-ban

2018. február 19-én 9 órakor is ismét „megtelt” a JAGlab, ezúttal iskolánk tanulóival, akik megismerkedhettek egy „öregdiákunk”életútjával, tudományos munkájával, tevékenységével.

Dr. Pohóczky Krisztina élvezetes, dinamikus előadásának első részében tanulmányairól, majd kutató munkájáról mesélt. A gimnázium humán tagozatos osztályából (2007) indult a karrierje, siker sztorija.

Tanulmányait Egerben, Debrecenben, Pécsett végezte: Eszterházy Károly Főiskola- Biológia BSc. szak, laboratóriumi kutató szakirány, Debreceni Egyetem ÁOK – Molekuláris biológia MSc. szak, immunológia, sejt-és mikrobiológia szakirány, doktori képzés-Pécsi Tudományegyetem ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet Molekuláris Farmakológia Kutatócsoport.

Kutatási témája: Krónikus alhasi fájdalom és endometriózis.

Jelenleg kutatóként és egyetemi tanársegédként is tevékenykedik. Munkája elismeréseként számos elismerésben, többek közt a Richter Gedeon NYRT. Talentum Alapítvány Kutatási Támogatásban, Új Nemzeti Kiválóság Doktorjelölti Ösztöndíjban is részesült.

Számos konferencián vett részt pl. Japánban, Skóciában, Hongkongban…

Az előadás, prezentáció végén a diákok kérdéseket tehettek fel. Ezzel a lehetőséggel éltek is a tanulók, hisz érdekelte őket a téma, a kutatómunka (fájdalomkutatás), a kísérletek, az oktató munka pl. külföldi diákok tanítása, vizsgáztatás.

Minden résztvevő jól érezte magát ezen a programon, izgalmasnak és hasznosnak találta.

Előadás-Pohóczky

Köszönjük dr. Pohóczky Krisztinának, hogy megtette ezt a hosszú utat Pécsről gimnazistáink kedvéért. Visszavárjuk!

Heiling Jolán

Határtalanul! a környezetvédelem és a természeti értékek jegyében

Iskolánk eredményesen pályázott a Határtalanul! pályázat keretében, így 2018. április 23-án 40 tanulónk 3 pedagógus kíséretében Erdélybe utazott, ahol a gyimesi térséggel ismerkedtek meg. A program során környezetvédelmi, kulturális és kegyeleti programot valósítottak meg a partner középiskola tanulóival.

Megismerkedtek a térség természeti értékeivel, megismerték a gyimesi népzenét, néptáncot, katonasírokat látogattak meg és tettek rendbe, valamint látogatást tettek az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban is.

A közeljövőben mi látjuk vendégül az erdélyi iskola tanulóit, ismertetjük meg velük a térség kulturális, természeti értékeit.

Beszámoló 2017-2018

beszámolo-1718

Munkaterv 2018-2019

okoiskola-munkaterv-2018-2019

Barlangi túrán jártak tanulóink

Szeptember 15-én a felvidéki Buzgó-barlangban túráztak a diákok Vasas Attila tanár úr vezetésével.

Faültetés a kárpátaljai diákokkal

A víz világnapja

Beszámoló 2018-2019

Beszamolo-2018-2019-1

Munkaterv 2019-2020

okoiskola-munkaterv-2019-2020

Munkaterv 2020-2021

JAG-Munkaterv-2020-2021

Munkaterv 2021-2022

JAG-MUNKATERV-2021-2022

Munkaterv 2022-2023

Munkaterv