2018. november 8-án iskolánk 30 tanulója utazott a Miskolci Egyetem élménynapjára. A csoport egyik fele az angol, a másik fele a német nyelvi programokon vett részt.
Az ünnepélyes megnyitó előtt az angolos diákok kék, a németesek narancssárga pólót és egy tollat kaptak a feladatok megoldásához.
A német nyelvet tanuló diákokat 8 csoportba osztották, 8 feladat várt a lelkes tanulókra.
A feladatok változatosak, interaktívak, érdekesek olykor játékosak voltak. Az őszi és téli ünnepkört ölelték fel. Így a Márton nap, advent, karácsony szerepelt a palettán. Pl . német anyanyelvi tanár mesélt arról, hogyan ünnepelte családja a karácsonyt, szókereső játékok, rejtvények, kreativitást igénylő feladatok tették izgalmassá e napot. Természetesen a finom ebédről sem feledkezhetünk meg, amelyet az egyetem menzáján fogyasztottunk el.
Minden helyszínen az egyetem tanárai és hallgatói vártak a csoportokra. Kísérő, kalauz pedig az a hallgató volt, aki a gimnáziumban a nyelvi órákat tartotta, tartja a programba jelentkezett diákoknak. Minket Orosz Gabriella angol-német szakos egyetemi hallgató várt, kísért helyszínről helyszínre.
Végezetül még egy rövid ismertető a „nyelvkalandozásról”… 2020-ig minden félévben 15-15 tanuló vehet részt egyetemi hallgatók által tartott nyelvi foglalkozásokon. Az órák célja az adott idegen nyelv iránti érdeklődés felkeltése, megszerettetése, kommunikációs képességeik fejlesztése, melyre félévente 24 óra áll rendelkezésre. Ezzel az extra nyelvtanulási lehetőséggel csak a mi tanulóink élhetnek, mert város középiskolái közül csak a gimnázium vesz részt ebben programban, pályázatban.
Az eddigi tapasztalataink pozitívak, hisz az élményteli, interaktív, változatos nyelvi foglalkozások hozzájárulnak a tanulóink nyelvi kompetenciájának, elsődlegesen kommunikációs képességeinek a fejlesztéséhez.